Моніторинг зернових у сховищах

Незалежний моніторинг зерна у сховищах та під час транспортування

Експерти M Consulting Group проводять незалежний моніторинг кількості та якості зерна на зберіганні, на етапах транспортування, навантаження і розвантаження. Це відносно нова для України, досить затребувана в інших країнах послуга — сюрвейінг. Найбільш цікавим цей сервіс є для банків, що видають аграріям кредит під заставу врожаю.

Незалежний моніторинг зерна

Послуга моніторингу зернових (сюрвей) складається з двох етапів. На перошому етапі проводиться перевірка документації та фінансової звітності з подальшим аналізом потенційних ризиків, що можуть виникнути. На другому ж етапі проводиться фізичний нагляд з обов’язкової присутності експерта в точці контролю.

Фізичний моніторинг зерна в зерносховищах, на етапах приймання, обробки, навантаження і розвантаження, а також під час транспортування, по суті, є найважливішою і відповідальною частиною.

Найчастіше аналіз документів не може гарантувати виключення більше 80% ризиків. А присутність на місці експерта, що володіє специфічними знаннями та багаторічним досвідом, вже само по собі здатне відбити охоту у недобросовісних співробітників проводити будь-які незаконні маніпуляції з зерном.

Також знання експерта дозволяють йому оцінювати характеристики, як самого зерна (його класу), так і технології, яка забезпечує його збереження.

Експерти M Consulting Group

  • проводять моніторинг на етапі збору врожаю
  • оцінку готовності елеваторів для приймання врожаю на зберігання
  • перевірку автотранспорту (особливо переважування) і судноплавних засобів (інспекція трюмів)
  • контроль процесу навантаження врожаю
  • виробляють ваговий контроль зерна на елеваторі і / або портовому терміналі
  • визначають кількість вантажу на судні (драфт сюрвей судна перевозить вантаж)
  • періодичний лабораторний аналіз проб для визначення якості зерна (класності) *
  • аудит якості врожаю на наявність забруднень або шкідників
  • виробляють періодичну інспекцію зерна в місцях зберігання (лінійних і портових елеваторах)
  • при необхідності проводять позаплановий моніторинг забезпечення застави
  • надають періодичні звіти та інформування замовника на всіх етапах моніторингу
  • оцінюють ризики і надають консультації по методам дозволяє уникнути їх прояви

* Об’єктом аналізу стають такі параметри як вологість, температура, наявність і кількість домішок, зараження комахами або грибком,% пошкоджених зерен, вміст білка і клейковини, реологічні властивості і т. д.

Сюрвей зерна при транспортуванні

Моніторинг під час логістичних операцій є складовою частиною всього комплексу контролю. Так як саме на етапах навантаження і розвантаження, а також під час перевезення зерна ризики його втрати або зміни класності (якості) в результаті незаконних дій третіх осіб, є найбільш високими.

Ми в M Consulting Group, вважаємо нагляд за транспортуванням надзвичайно важливим етапом і часто залучаємо до сюрвейінгу експертів в сфері логістики.

Завдання сюрвейера не зводиться тільки до перевірки транспортних документів. В першу чергу експерт виробляє експертизу якості засобів транспортування, перевірку вимірювальних приладів, що застосовуються при навантаженні розвантаженні, а також виміри якості самого вантажу до, після і під час перевезення.

І звичайно, наші співробітники особисто присутні у всіх ключових точках логістичного процесу, щоб не допустити навмисної або випадкової (на увазі низьких компетентності, або низького ступеня відповідальності) псування або підміни інспектується вантажу.

Оцінка ризиків

Сюрвейер не тільки займається експертизою якості зерна, а й проводить оцінку технології застосовуваної для забезпечення його збереження в елеваторі і загроз (ризиків) можуть спричинити за собою зміну його якості або кількості, і як наслідок вартості. В першу чергу, зерно може бути зіпсовано в результаті неналежних умов зберігання, обробки або перевезення. Це технічні параметри, які можуть бути досить легко оцінені і контрольовані.

Питання збереження збереження врожаю в Україні стоїть досить гостро. Тому провиною є застарілі технології, а також горезвісний людський фактор. Не дивлячись на відмінні природні умови, як врожайність з гектара так і % збереження врожаю нижче ніж в країнах, що застосовують більш досконалі сільськогосподарські технології.

Збереженню врожаю загрожують не тільки шкідники, грибок або висока вологість. Наш досвід говорить, що найбільш ризиковим в Україні є людський фактор. Це і некомпетентність персоналу і безліч методів незаконного збагачення застосовуваного цими ж співробітниками.

Простіше кажучи, на кожному етапі існують десятки технологій злодійства, які можна виявити і запобігти тільки досконало знаючи всі застосовувані прийоми.

Якщо при перевірці технічних факторів експерт виступає в ролі аудитора або консультанта, то в частині інспекції спрямованої на виявлення несумлінності задіяного персоналу, він змінює амплуа і стає детективом, перевіряючи і аналізуючи кожну деталь.

Таким чином, послуга сюрвеінга зернових є, і ще довго буде, однією з найбільш затребуваних для банків, інвесторів і страхових компаній. В аграрному бізнесі сучасної України ризики втрати врожаю набагато перевищують такі в інших країнах.

Агрокомпанії також можуть бути зацікавлені в незалежному моніторингу, навіть маючи власні механізми контролю збереження врожаю.

Якщо вас зацікавила послуга незалежного моніторингу якості і кількості зерна на зберіганні, ми будемо раді провести попередні консультації і в результаті забезпечити належний контроль.

Натисніть на кнопку “Замовити”, або зв’яжіться з нами по телефону або за допомогою електронної пошти, щоб замовити консультацію.