Корисні властивості пектину та в яких продуктах він міститься

Зміст

Пектин належить до групи складних вуглеводів, що діє як згущувач. Ця речовина є у складі рослин, овочів, фруктів, коренеплодів. Це харчове волокно здатне лікувати захворювання органів травлення, нормалізувати мікрофлору кишківника. Дізнаємось детально про користь пектину.

В яких продуктах міститься пектин?

Пектин – це одна з тих речовин, яка майже не має шкідливих властивостей. Боятися її варто лише тим, у кого є на неї алергія або суттєво перевищена добова норма вживання (15 г).

Продукти, в яких міститься пектин:

  • цитрусові;
  • яблука та груші;
  • персики, абрикоси;
  • морква;
  • квасоля та горох;
  • овочі.

У зовнішній шкірці фруктів та овочів він забезпечує міцність, подібну до цементу, і міститься у високій концентрації. Наприклад, шкірка апельсина містить 30% пектину, шкірка яблука – 15%, а лушпиння цибулі – 12%. Пектин також міститься в м’якоті фруктів і овочів.

Вміст пектину у фруктах

У 100 г яблук міститься пектину 0,5 грама. Груші вагою 166 грамів нададуть 4 г харчових волокон, в яких міститься 41 відсоток пектину.

У 100 грамах персиків міститься 0,7 г пектину. У полуниці, абрикосах, сливах, смородині, вишні, інжирі й бананах також він міститься, але в меншій кількості. Його кількість збільшується в плодах у міру дозрівання і досягає максимуму саме в той момент, коли плід повністю дозрів.

У цитрусових пектин міститься в найбільшій кількості. Їх харчові волокна на 60-70 відсотків є пектином.

Як пектин впливає на організм?

Пектин підтримує рівень холестерину та артеріального тиску. Яблучний пектин гарно впливає на здоров’я серця, покращує метаболізм холестерину.

Пектин впливає на вагу та рівень цукру в крові. Так, він затримує спорожнення шлунка, що впливає на відчуття ситості. Це сприяє контрольованому харчуванню, що приведе до втрати ваги.

Пектин показав свій вплив на рівень глюкози в крові після їжі в людей, які мають поганий контроль рівня цукру.

Найбільша користь пектину полягає в покращенні роботи кишково-шлункового тракту. Він впливає на розвиток та активність корисних бактерій, а також пригнічує роботу шкідливих бактерій. Тому часто яблучний пектин буде корисним при дисбактеріозі.

Ще однією важливою функцією пектину є виведення важких металів. Речовина завдяки своїй гелеутворюючій природі та здатності зв’язуватися з жовчними кислотами є корисним засобом для детоксикації. Що робить пектин? Допомагає вивести кадмій, ртуть, свинець та інші важкі метали.

Як вживати пектин?

На добу слід вживати від 4 до 15 г пектину, але все залежить від ваги та особливостей організму людини. Якщо ви з'їдаєте за день близько кілограма овочів та фруктів, то оптимальна добова доза цієї речовини забезпечена.

Часто люди використовують яблучний та цитрусовий пектин як дієтичні добавки. Ці речовини продаються у вигляді порошку. Правила вживання пектину:

  • 1 чайну ложку порошку розчинити у 100-150 мл води або іншої рідини кімнатної температури;
  • випити за 30 хвилин до основного приймання їжі;
  • вживати 1-2 рази на день;
  • курс застосування становить 2-4 тижні;
  • під час вживання важливо пити достатню кількість води.

Не варто приймати пектин одночасно з ліками та мінеральними добавками, адже він може знижувати вплив деяких речовин. Слідкуйте за самопочуттям впродовж курсу застосування. На початку вживання або при недостатньому споживанні води можливий дискомфорт у животі та легке здуття. Не забуваємо, що будь-який вживання добавок чи ліків має бути тільки за узгодженням лікаря!

Пектин – розповсюджена речовина, яка використовується в кулінарії та оздоровленні організму. Проте варто звертати увагу не тільки на користь, а й на шкідливі наслідки. Тому перед тим, як додавати пектин у свій раціон на регулярній основі, проконсультуйтеся з лікарем.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *