Всім відомо, що смажена в жиру їжа аж ніяк не відноситься до здорового харчування. Овочі можна їсти в свіжому вигляді, а як готувати м’ясо і рибу, крім як на пару чи варити, щоб не зловживати смаженим?
Щоб одночасно їжа вийшла і смачною, і корисною, готуйте страви гриль. По-перше, на грилі все смажиться без жиру, і ви не додаєте собі зайвих непотрібних калорій. По-друге, пересмажений жир, хоч олія, хоч смалець, хоч вершкове масло — це не корисно для вашої печінки. Страви гриль позбавлені цього недоліку і це цілком здорова їжа. Дієтологи радять готувати саме так, на грилі.
Багато хто має вдома сковороду-гриль з ребристою поверхнею. Ставите на свою газову або електричну плиту таку сковороду — і можна готувати. Але на сковороді гриль ви не зможете приготувати так, як це було б на живому вогні: плита не дасть потрібної температури. Тобто ідеальних страв гриль ресторанної якості ви на цій сковороді не зробите, потрібна інша кухонна техніка, професійного класу.
Ви скажете — купити професійне кухонне обладнання для дому — це дорого і не вигідно. Проте це не завжди так. Вірніше, зовсім не так, якщо мова йде про прижимний гриль, або ще його називають контактний.
Професійний прижимний гриль мінімального розміру — саме те, що ідеально поміститься на домашній кухні і дозволить вам перейти на здорове повноцінне харчування без надлишку жирів. Ціна такого контактного гриля стартує лише від трохи більше ніж 100 доларів. А оскільки це обладнання призначене для використання в кафе і ресторанах, то воно може витримувати тривалі нагрузки і не ламається через місяць після покупки.
Працює контактний прижимний гриль від електромережі, він має терморегулятор і може розігріти поверхню для смаження до 300 градусів цельсія. Це дозволяє готувати якісні справжні стейки, рибу річкову і морську так, щоб вона не розвалилася і перетворилася на напів-варену. Чудово вийдуть креветки гриль менше ніж за одну хвилину!
Ви зможете посмажити м’ясо як цілим шматком, так і рублене, мелене: бургер чи кебаб, котлета гриль вийдуть більш корисними, ніж ті, що засамжені в жиру на пательні.
Будь-які овочі гриль будуть готові за пару хвилин: перець і баклажани, цибуля, помідори, кабачок будуть смакувати чудово, а в овочах збережеться максимум вітамінів і корисних речовин. Всі морепродукти, шампіньйони теж сміливо відправляйте в контактний гриль. Тут же підсмажте хліб до рум’яної скоринки — і у вас вдома щодня буде смак святкового пікніка на природі.
В прижимному грилі зручно і швидко розігрівати гарячі бутерброди, паніні. До поверхні ніякі продукти не прилипають, і мити його легко і швидко.
Загалом, якщо ви спробуєте готувати страви в контактному грилі, ви забудете про всі свої колишні кулінарні експерименти і звички. А ваше харчування точно стане більш здоровим, меш жирним і калорійним. Варто спробувати!