Секрети приготування смачних глив має знати кожна господиня, щоб потішити неймовірною стравою своїх близьких. Дізнайтеся, як приготувати гливи лісові так, щоб у вас всі запитували рецепт та хотіли посмакувати страву ще.

Як правильно підготувати гливи
Знати деталі правильного приготування лісових грибів – важливо. Щоб створити класну страву, потрібно спробувати різні варіанти приготування та підготовки продукту. Як очистити гливи перед приготуванням:
- Видаліть пошкоджені або зіпсовані ділянки.
- Обережно розділіть гриби на окремі капелюшки та ніжки. Великі гливи можна розрізати для зручності.
- Промийте гриби під проточною водою. Не залишайте гливи у воді надовго, бо вони вбирають в себе рідину та втрачають смак.
- Після миття обов’язково підсушіть гриби паперовим рушником.
Готувати можна одразу після очищення – варити, смажити, тушкувати або додавати в супи та салати.
Чи потрібно відварювати гриби гливи
Якщо гриби відварити, в них буде ніжніший смак. Скільки варити гливи та як:
- Наріжте гриби на зручні шматочки.
- Опустіть у киплячу добре підсолену воду.
- Варіть 5–10 хвилин на середньому вогні.
- Злийте воду, відкиньте на друшляк та просушіть.
Якщо ви хочете запікати чи смажити гриби, то краще їх не варити, щоб не втратити їх структуру.

Як приготувати гливи в сметані
Спершу розігрійте сковороду з маслом. Наріжте цибулю півкільцями і з грибами обсмажуйте 10-15 хвилин на середньому вогні, поки рідина випарується. Коли гливи підрум’яняться, додайте сіль, перець і подрібнений часник. Влийте сметану, перемішайте і тушкуйте 5-7 хвилин на слабкому вогні. Якщо соус занадто густий, можна додати трохи води, страву потім прикрасити зеленню та подавати гарячою.
Як готувати гливи з картоплею
Якщо набридли просто жарені гливи, рецепт з картоплею вам точно сподобається. На сковороді обсмажте гриби та цибулю нарізані кубиками. Додайте картоплю шматочками, залийте бульйоном з дрібно нарізаним часником та тушкуйте півгодини.
Мариновані гливи: рецепт на зиму
Пряні гливи мариновані по-корейськи – чудова закуска, яка ідеально підійде до м’яса, картоплі або просто як самостійна страва. Якщо ви любите гливи з часником, то варто спробувати. Інгредієнти для маринованих грибів:
- гливи – 1 кг;
- морква та цибуля – по 2 шт.;
- часник – 5 зубчиків;
- оцет – 120 мл;
- цукор – 1 ст. л.;
- сіль – 2 ч. л.;
- спеції для моркви по-корейськи (без солі);
- олія та соєвий соус – по 3 ст. л.
Приготування:
- Наріжте гриби середніми шматочками, відваріть у підсоленій воді 7 хвилин, злийте воду та дайте охолонути.
- Натріть моркву, цибулю наріжте тонкими півкільцями.
- Для маринаду у мисці змішайте соєвий соус, оцет, подрібнений часник та всі спеції. Суміш залийте розігрітою олією.
- Гриби та овочі перемішайте з маринадом. Залиште в холодильнику на 5-6 годин (а краще на ніч). Також гливи по-корейськи можна закрити в банки на зиму.
Чим довше настоюються гливи, тим смачнішими вони стають.
Як приготувати гливи в клярі
Хрустка та неймовірно смачна закуска для гостей або для сімейної вечері. Для неї гриби не потрібно відварювати, їх потрібно промити і посушити на паперовому рушнику. Потім зробіть кляр: 2 курячих яйця збийте вінчиком, додайте борошно, сіль, чорний мелений перець та улюблені спеції (паприка, сухий часник, куркума). Кожну гливу опустіть в кляр та смажте на олії.

Щоб кляр був більш хрустким, до суміші можна додати трохи крохмалю або панірувальних сухарів. Смачного!